Obilježja simptoma, uzroka i liječenja prostatitisa kod muškaraca

Prema BME, prostatitis je upalni proces koji se javlja u prostati kod muškaraca s oštećenjem parenhima i intersticija. Liječenje prostatitisa kod muškaraca je dugotrajan i težak događaj, najčešće zbog potpunog nepoznavanja bolesti na samom početku. Što je prostatitis, koji su njihovi uzroci i prvi znakovi, što trebate znati o temi "dijagnoze" i koje suvremene metode liječenja prostatitisa postoje. Svi muškarci moraju znati o prostatitisu u ovom preglednom članku.

zdrava i upaljena prostata s prostatitisom

Ab ovo - iz jajeta

Ne govorimo o Horacijevim satirima, u ovom slučaju nas zanima sve što se tiče prostatitisa, od samog početka do posljednjeg "škripe" liječenja. Simptomi prostatitisa nalaze se kod muškaraca tijekom razdoblja aktivne seksualne aktivnosti, od 25 do 45 godina, na tematskom videu možete detaljno proučiti sve što se odnosi na temelje bolesti, njezine uzroke i simptome, osobitosti dijagnoze i liječenje.

Razlozi za razvoj prostatitisa su opsežni. Kod prostatitisa najveću težinu u razvoju bolesti imaju zarazni čimbenici:

 1. Akutni oblik. Kokna flora djeluje kao provokativni razlozi.
 2. Kronični oblik. Razlozi za njegov razvoj su opsežniji, jer su primarni čimbenici takvog prostatitisa kod muškaraca: gonokoki, trichomonas, Gr + i Gr-bakterije, mikobakterije tuberkuloze. U rijetkim slučajevima dijagnoza otkriva mikoplazme, viruse, gljivice, klamidiju itd.

Važno je napomenuti da kronični prostatitis, uzrokovan patogenom koji je prodro u prostatu, kasnije može imati patogeni čimbenik i biti abakterijske prirode. Akutni oblik češće izazivaju vanjski uzroci: hipotermija, trauma uretre ili oštećenje mokraćnog mjehura kao rezultat endoskopskih pregleda ili raznih manipulacija, hipodinamija i, kao rezultat, kršenje cirkulacije krvi i limfe u zdjelici ( kongestivni prostatitis), hormonalni ili autoimuni poremećaji.

bakterije koje uzrokuju infektivni prostatitis

Često možete čuti samo o jednoj vrsti prostatitisa - zaraznom, međutim, prema WHO-u, bakterijski prostatitis čini ne više od 10% svih slučajeva bolesti, dok se kronični abakterijski prostatitis bilježi u 90% slučajeva.

Tablica br. 1. Kratke karakteristike patologije

Kategorije za prostatitis Akutna infekcija Prisutnost patogena u tajni prostate ili 3. porciji urina Razina (povećanje) leukocita s m / s sekrecijom ili urinom
1 mačka. Akutna bakterijska + + +
2 mačka. Kronična bakterijska - + Neizvjesno (da li ili ne)
3 a. Sindrom kronične zdjelične boli upalne prirode, nebakterijski - - +
3 b. Prostatodinija, neupalni sindrom boli u zdjelici - - -
4 mačka. Asimptomatski upalni proces - Nesigurno (da ili ne) Nesigurno (da ili ne)

Etiologija bakterijskog prostatitisa u akutnim i kroničnim manifestacijama potpunije je proučavana, u većini slučajeva bakterije obitelji postaju uzrok bolesti. Enterobacteriaceae (bacil E. coli). Uloga atipičnih mikroorganizama kao uzročnika prostatitisa (ureplazma, klamidija, mikoplazma) trenutno se smatra nedokazanom. Simptomi prostatitisa kod muškaraca sa znakovima oslabljenog imuniteta, osobito kod HIV-a, mogu biti uzrokovani gljivicom (Candida spp. ) ili mikobakterijom tuberkuloze.

Prije pojave ere antibiotika, gonokokna flora (Neisseria gonorrhoeae) igrala je značajnu ulogu u nastanku prostatitisa, a osobito je često postala uzrok njegovog apscesirajućeg oblika.

Uzroci abakterijskog oblika prostatitisa nisu u potpunosti proučeni, iako su urolozi temeljito proučili popis mogućih patogenetskih (provocirajućih prostatitisa) čimbenika koji igraju važnu ulogu u nastanku upale u prostati bez prisutnosti mikroorganizama. Dakle, u srcu uzroka nebakterijskog prostatitisa su stagnirajući procesi u maloj zdjelici, poremećaji cirkulacije, intraprostatični refluks mokraće i autoimuni aseptični upalni proces.

Bolestan ili ne - to je pitanje

Kako izgleda muškarac s prostatitisom? Za osobu koja je daleko od medicine, a još više nije upućena u probleme urologije, muški izgled jedne osobe ne razlikuje se od gomile drugih. I samo će iskusni stručnjak, od prvih pritužbi pacijenta, razumjeti gdje je korijen problema sazrio i koje načine za njegovo uklanjanje treba ići.

liječnik propisuje liječenje prostatitisa

Simptomi prostatitisa često se opisuju u nekoliko fraza, ističući najsvjetlije trenutke, a to s muškarcem igra okrutnu šalu. Oslanjajući se na tako neprecizne definicije, zanemaruje doista važna zvona, smatrajući da bolest ne postoji, iako zapravo klinička slika ovisi o prirodi morfoloških promjena u prostati.

Najraniji simptomi mogu se pripisati sljedećim vrstama prostatitisa:

 • Kataralni prostatitis. Tupa bol u perineumu, zrači u sakrum, česti noćni nagoni.
 • Folikularni prostatitis. Poteškoće i učestalo mokrenje, ponekad s kašnjenjem. Bol prilikom "mokrenja", pojačana na kraju procesa mokrenja, kao i pražnjenje crijeva. Niska temperatura.
 • Parenhimski prostatitis. Javljaju se simptomi izražene disurije, često AUR, bol tijekom prirodnog oporavka, opća intoksikacija s temperaturom do 40 C.

Kod prostatitisa s nastankom apscesa simptomi su svjetliji uz moguće otvaranje apscesa u rektum ili u prostatni dio mokraćne cijevi. S takvim probojom simptomi se povlače. Ako dođe do otvaranja apscesa u paraprostatičnom tkivu ili u perinealnoj regiji, mogu se uočiti vizualni simptomi: oteklina, crvenilo kože s izraženom fluktuacijom. Istodobno se čovjekovo stanje naglo pogoršava.

Cjelovito liječenje prostatitisa ne može se započeti bez temeljitog pregleda muškarca, dijagnoze i analize simptoma koji mogu izravno ukazati na vrstu bolesti.

Općenito, uobičajeno je razlikovati akutni i kronični tijek prostatitisa, na tematskom videu na Internetu možete detaljno saznati koji se simptomi odnose na ovaj ili onaj oblik. Razmotrimo ovo pitanje detaljnije.

Akutni - njegove tipične simptome karakterizira manifestacija triju stadija: kataralni, folikularni i parenhimski. Gore su detaljno opisani.

konzultacije s liječnikom za prostatitis

Najzanimljiviji u pogledu simptoma je kronični oblik prostatitisa, jer postoje mnoge varijacije u simptomima. Općenito, učinkovito liječenje prostatitisa ovisi o prostatitisu, odnosno o njegovoj vrsti.

U fazi kronizacije mogu se razlikovati sljedeći momenti:

 1. Kronični prostatitis rijetko je rezultat akutnog procesa.
 2. Primarni prostatitis nestaje s izbrisanim simptomima.
 3. Karakterističan simptom kroničnosti je oskudan iscjedak iz uretre tijekom pražnjenja crijeva.
 4. Prvi simptomi, u pravilu, nisu izraženi, sam patološki proces se razvija tijekom godina. Prethodi joj prostatoza (zagušenje u kapilarama), koja glatko prelazi u abakterijski oblik upale prostate.
 5. Specifična patogena mikroflora nije uzrok kroničnog prostatitisa, već je sam kronični proces komplikacija upalnog procesa zbog djelovanja ureaplazme, trichomonasa, klamidije i gonokoka.

Što muškarac osjeća s kroničnim prostatitisom? Recenzije pacijenata pokazuju da se najčešće u početku osjećaju manji bolovi u perineumu, oskudan iscjedak, na koji većina muškaraca jednostavno ne obraća pozornost. Sljedeća faza je spajanje sljedećih simptoma: peckanje u uretri, seksualna disurija, opća slabost. Česti prekidi paljenja tijekom seksa čine muškarce depresivnim, razdražljivim ili depresivnim.

Važno je razumjeti da se svi ovi znakovi ne pojavljuju nužno u svakom konkretnom slučaju kroničnosti, to je ono što komplicira dijagnozu u ranoj fazi bolesti, osim toga, simptomi imaju tendenciju mijenjanja mjesta, što je još više zavaravajuće.

Dugotrajni sindromi

Što možete očekivati od kroničnog prostatitisa? Ako nema pravovremene dijagnoze i liječenja - ništa dobro, bilo koji stručnjak će to potvrditi. Ovu vrstu prostatitisa karakteriziraju 3 sindroma:

Bol

Sama prostata ne boli, ali mnogi živčani završeci prolaze kroz nju i nalaze se u blizini, koji se neizbježno uključuju u upalni proces. Bol može biti različitog intenziteta - od male boli, stvarajući nelagodu, do jake, ne dopuštajući vam da mirno spavate. Iradijacija boli se javlja u svim obližnjim područjima (mošnice, križnice, međice), bolove od prostatitisa potrebno je razlikovati od sličnih simptoma drugih bolesti.

bol kod muškarca s prostatitisom

Dizurija

Disurski sindrom uvijek ukazuje na kvar u mokraćnom sustavu, ali što je uzrokovalo to otkriva se tijekom dijagnoze. Povećani volumen prostate neizbježno komprimira mokraćnu cijev, a protok mokraće je poremećen, praćen razvojem učestalog nagona za toaletom, osjećajem nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura. S uznapredovalim prostatitisom postoji kompenzacijska hipertrofija mišićnog sloja mokraćnog mjehura i uretera. U ovom trenutku simptomi disurije popuštaju, ali se opet vraćaju u pojačanom obliku.

Seks bez zadovoljstva

Opadanje intimnog života - to su prvi simptomi koje muškarci primjećuju, a oni ih, kako pokazuju recenzije, tjeraju da se obrate liječniku. Česte noćne erekcije, izbrisan orgazam, loša erekcija i brza ejakulacija, bolovi tijekom nje - to je ono što najviše brine jači spol. U uznapredovaloj fazi kroničnosti od prostatitisa se ne može očekivati ništa dobro, često se razvija erektilna disfunkcija.

Stupanj spolnog poremećaja kod muškaraca nije isti, netko započne spolni odnos i nekako ga dovrši, odbacivši karakteristična zvona. Za neke čak i početni slab odgovor penisa na šarmantan podražaj postaje kolaps i početak jezivih iskustava koja se pretvaraju u dugotrajnu depresiju. Bauk impotencije je težak za pacijente s problemima s prostatom, gotovo uvijek stručnjaci i rodbina primjećuju da prostatitis kvari karakter.

Da biste saznali više o bolesti, možete proučiti tematski video, gdje stručnjaci objašnjavaju mnoge nijanse patologije.

Što napisati na kartici

Koji zapis će se pojaviti u zdravstvenom kartonu pacijenta i kakva će se konačna dijagnoza postaviti ovisi o nizu primarnih studija, počevši od dolaska pacijenta urologu i njegovih pritužbi (anamneze) do posljednje faze dijagnostičkih mjera. Što je točno potrebno ovisi o vrsti prostatitisa, njegovom zanemarivanju i pristanku pacijenta na specifične dijagnostičke postupke.

Općenito, dijagnoza se sastoji od:

 1. Anamneza. Liječnik će vas detaljno raspitati o svim pritužbama i simptomima, preduvjetima bolesti itd.
 2. Analiza urina.
 3. Masaža prostate (digitalni rektalni pregled + sakupljanje sekreta).
 4. Ultrazvuk prostate.
 5. Spermogrami.
 6. Biopsija prostate (ako je indicirana).

Što dijagnostika daje i je li toliko važna? Ako pročitate recenzije pacijenata, često možete shvatiti da većina muškaraca pokušava izbjeći mnoge faze dijagnoze, a motivacije su vrlo različite. Cijena takve ravnodušnosti je vaše vlastito zdravlje! Važno je zapamtiti da je prostatitis izlječiv samo ako se „ulovi" na vrijeme i ako se točno postavi dijagnoza uz definiciju oblika bolesti i njenog uzroka.

Kako zauvijek ostati zdrav

Dakle, čovjek razumije da ima prostatitis, što ga čeka u budućnosti i je li moguće vratiti izgubljeno zdravlje? Važno je razumjeti da ćete se morati riješiti prostatitisa 2 puta dulje nego što se razvio. Štoviše, ako je patološki proces prošao gotovo izvan pažnje muškarca, tada će se liječenje prostatitisa odvijati uz njegovo izravno sudjelovanje. Bilo da se akutni ili kronični prostatitis može izliječiti - da, ako se pridržavate svih liječničkih preporuka, u uznapredovalim slučajevima kroničnog oblika, tijekom liječenja, moguće je postići stabilnu remisiju.

liječnik i pacijent s prostatitisom

Faze liječenja prostatitisa izravno će ovisiti o tome što je liječnik na kraju otkrio tijekom pregleda, o vrsti bolesti, dobi pacijenta i fizičkim podacima.

Režim liječenja uvijek je strogo individualan, ali u njemu mogu biti prisutne sljedeće točke:

 • Antibakterijska terapija.
 • Metode fizioterapije.
 • Fitoterapija.
 • Imenovanje imunokorektora.
 • Urološka masaža.
 • Fizioterapija.

Cijena svake faze liječenja je različita, ovisno o ukupnoj cijeni propisanih lijekova, dodatnim metodama i klinici. Preventivne mjere koje slijede nakon liječenja imaju važno obrazloženje – sprječavaju povratak bolesti. Prevencija ima izravan i blizak kontakt s liječenjem, a osnove prevencije jednako su važne kao i poštivanje svih liječničkih zahtjeva tijekom terapije.

Liječenje akutnog oblika

Razdoblje egzacerbacije zahtijeva uzimanje antibiotika, koji se piju u tečaju. U prisutnosti klamidijske infekcije indicirani su lijekovi iz serije cefalosporina.

Trajanje tečaja je značajno, u prosjeku se antibiotici piju najmanje 3-4 tjedna kako bi se spriječio recidiv bolesti. Ponekad liječnik nastavlja liječenje dulje, antibiotici se kombiniraju s analgeticima za ublažavanje bolova.

Liječenje antibioticima provodi se uzimajući u obzir sljedeća pravila:

 1. Za određivanje osjetljivosti mikroorganizama na lijek potrebna je bakterijska kultura.
 2. Uzimaju se u obzir nuspojave i kontraindikacije lijekova.
 3. Uzimaju u obzir prethodni tijek liječenja, kada je bio, koja su sredstva korištena i rezultat.

Potrebu za dodatnim metodama liječenja određuje liječnik, treba imati na umu da je masaža kontraindicirana u akutnom obliku prostatitisa, jer izaziva širenje bakterijske infekcije po tijelu, praćeno bakteremijom i sepsom.

lijekovi za prostatitis

Liječenje kroničnog oblika

Važno je zapamtiti da je nemoguće brzo se riješiti kroničnosti, u principu, bolest se razvijala godinama i nije u moći čak ni liječnicima u svom području da je unište za nekoliko tjedana, vi to radite ne treba vjerovati onima koji su izliječili bolest za 2-3 dana. Liječenje je usmjereno na zaustavljanje žarišta infekcije, vraćanje imuniteta kod muškaraca i rad prostate, kao i na sprječavanje pogoršanja - za to je potrebno vrijeme.

Tijek antibiotske terapije traje od 4 do 12 tjedana, uz nisku učinkovitost liječenja, lijek se nastavlja uzimati. Najčešće se antibakterijski lijekovi propisuju u kombinaciji s drugim protuupalnim lijekovima. U uznapredovalim slučajevima, kirurški zahvat pruža se djelomično ili potpuno izrezivanje prostate.

Bez bakterija i simptoma

Karakteristična razlika terapije je odsutnost antibiotika, bez prisutnosti patogene mikroflore, oni jednostavno nisu potrebni. Ali ponekad stručnjaci propisuju kratki tijek lijekova za 2-4 tjedna.

Liječenje abakterijskog prostatitisa temelji se na primjeni fizioterapeutskih metoda: iontoforeze, ultrazvuka, laserske terapije, elektromagnetskog zračenja i simptomatske terapije uz jačanje imunološkog sustava bolesnika.

Dijeta i promjene načina života također su u osnovi liječenja nebakterijskog prostatitisa, prikazane su kupke, alfa-blokatori.

Prostatitis bez simptoma teško je otkriti, u dijagnozi se koristi metoda PSA, nakon čega se kao liječenje propisuje 2-tjedni tečaj antibiotika. Nakon toga odabire se individualno simptomatsko liječenje.

Općenito, liječenje bilo koje vrste prostatitisa dugotrajan je fenomen i nije uvijek ugodan za samog pacijenta. Osim fizičkih tegoba, muškarac pati i psihički, jer je zahvaćen njegov najvrjedniji dio tijela – onaj intimni. Recenzije onih koji su izliječili bolest pokazuju da se samo strogo pridržavanje liječničkih propisa, zajedno s prehranom i promjenama načina života, isplati. Cijena neozbiljnog stava prema liječenju je vrlo visoka - čovjek gubi ne samo zdravlje, mijenja se cijeli njegov život, karakter i odnosi s drugima. Da bi se to spriječilo, potrebno je pratiti zdravlje prostate i eliminirati uzroke razvoja bolesti.