Lijekovi za liječenje prostatitisa

lijek za liječenje prostatitisa

Upala prostate - prostatitis - sve je češća kod muškaraca reproduktivne dobi, odnosno od 20 do 50 godina. Prije nekoliko godina ova se bolest češće pripisivala muškarcima starijim od 60 godina. Razlog za ovu promjenu je, naravno, širenje čimbenika koji depresivno tijelo.

Tako je danas ova podmukla bolest postala pravi problem suvremene urologije: pacijenti, ne znajući za posljedice, radije šute o svom lošem zdravlju. Međutim, ova vrtoglavica može dovesti do tako tužnih posljedica kao što su nepovratna neplodnost i upala mnogih organa.

Prostatitis nastaje zbog pojave bakterijske infekcije čiji uzročnici ulaze u prostatu na različite načine - ascendentno (kroz mokraćnu cijev), silazno (iz mokraćnog mjehura), limfogeno i hematogeno (zbog upale drugih organa - sinusitis, analne fisure, hemoroide pa čak i karijes). No, osim same infekcije, postoji niz čimbenika koji pokreću mehanizam upale prostate.

Nastanku bolesti pridonose hipotermija, oslabljen imunitet, hormonalni poremećaji, oštećenja mokraćnog sustava, spolno prenosive bolesti, neredoviti spolni život, pasivan način života. Postoje dvije vrste prostatitisa - akutni i kronični, od kojih svaka zahtijeva opći i individualni pristup liječenju.

Liječenje

Liječenje bolesti svodi se na uklanjanje ustajalog ili upalnog procesa u prostati. Ali da biste se konačno nosili s ovom bolešću, prvo morate isključiti uzrok njezine pojave, a zatim liječiti samu bolest.

Dijagnostika - bris iz mokraćne cijevi za izračunavanje ima li virusa, protozoa ili bakterija u žlijezdi. Ako se identificiraju, tada će biti potrebna antibakterijska terapija (liječenje antibioticima) za bakterijsku infekciju, a za virusnu etiologiju, interferon ili pripravke gama globulina. Ovisno o stupnju lezije, određuje se koliko će trajati ova faza liječenja.

Lijekovi – bez njih se ne može

Prvo morate biti sigurni da je proces zarazne prirode. Ako je tako, potrebni su lijekovi iz ove kategorije. Osim toga, gotovo uvijek se propisuju za kronični prostatitis, čak i ako se ne pronađu očiti znakovi infekcije.

Najbolja opcija bila bi prvo uzeti bris iz uretre i ispitati ga na osjetljivost bakterija na antibiotike - to će omogućiti odabir najučinkovitijeg lijeka.

Antibiotska terapija provodi se grupom fluorokinolonskih antibiotika. To je zbog činjenice da ova vrsta antibiotika dobro prodire u tkiva prostate, za razliku od antibiotika serije penicilina, cefalosporina i makrolida.

Terapija antibioticima može trajati dosta dugo - do tri mjeseca. Međutim, ne zaboravite da nepromišljena uporaba antibiotika nikome nije donijela nikakvu korist - svakako se posavjetujte sa stručnjakom kako bi vam mogao savjetovati koji vam je lijek potreban.

Napomena pacijentu - mnogi lijekovi iz ove kategorije djeluju depresivno na spermu, ali to je samo tijekom liječenja! O tome se ne treba brinuti - nakon nekoliko mjeseci sposobnost sperme se u potpunosti obnavlja.

Zajedno s antibioticima, preporučljivo je propisivati antifungalne lijekove, jer antibiotici djeluju samo na bakterije, a u pozadini smanjenog imuniteta pojavljuje se predispozicija za mikotične (odnosno gljivične) bolesti.

Također je moguće propisati alfa-blokatore koji potiskuju bol i ublažavaju grč žlijezde, opuštajući glatke mišiće vrata mokraćnog mjehura i prostate.

Paralelno s antibiotskom terapijom, čovjeku se propisuje masaža prostate - postupak je prilično neugodan i bolan, ali apsolutno neophodan za izlječenje prostatitisa. Također, liječnik će propisati jačajuće lijekove koji otapaju ustajale procese i povećavaju imunitet tijela.

Sam pacijent morat će učiniti puno – kako bi liječenje brže prošlo, kako bi se osigurala bolja opskrba krvlju, pacijent treba voditi aktivan način života – više se kretati, manje sjediti ili ležati.

Za cjelovito učinkovito liječenje prostatitisa, muškarcu će vjerojatno biti dodatno propisani lijekovi koji uključuju prirodne, prirodne sastojke. Ovi lijekovi značajno poboljšavaju prognozu liječenja.

Ponavljamo - uzimanje ovih lijekova ne isključuje sve gore navedene faze liječenja, već ih samo nadopunjuje. Ni u kojem slučaju ne možete zamijeniti unos antibiotika s bilo kojom biljnom tinkturom - oni imaju potpuno različite smjerove djelovanja. Pogledajmo najčešće biljne lijekove za prostatitis.

Na suvremenom farmaceutskom tržištu vrlo su zastupljeni lijekovi za kronične i akutne oblike prostatitisa. Međutim, ne treba zaboraviti da je odabir lijekova isključivo individualna stvar, a prije nego što sami počnete uzimati bilo koji lijek, trebate se posavjetovati s urologom. Doista, ponekad samoliječenje može učiniti mnogo više štete nego koristi.

Nepažnja je neprijatelj zdravlja

Što će se dogoditi ako se dopusti da bolest pođe svojim tijekom? Ako je muškarac "sretan" da dobije akutni oblik prostatitisa, iznimno je važno obratiti se liječniku kod prvih simptoma - to će pomoći da se nosi s bolešću mnogo brže i učinkovitije.

Ako se patologija prelije u kronični stadij, moguće su dugotrajne remisije, tijekom kojih će pacijenta privremeno prestati mučiti bolovi u preponama pri mokrenju, tjelesna temperatura se neće puno razlikovati od normalne, muškarac može odlučiti da oporavila mu se i spolna funkcija.

No, tijekom te "varljive euforije" upalni proces, koji je nastao u prostati, prodire sve dublje u sve ljudske organe. Osim toga, remisije se zamjenjuju oštrim egzacerbacijama, čiji su simptomi mnogo svjetliji od prethodnih.

Nepažnja u odnosu na vlastito zdravlje može dovesti do mnogih neugodnih komplikacija – apscesa, gubitka potencije, neplodnosti. Štoviše, neplodnost u uznapredovalim stadijima upale prostate rijetko se može liječiti.

Pažnja! Ne pokušavajte se samoliječiti. Potrebna je konzultacija s liječnikom i pregled u klinici.